| Tytuł: | jak obserwować pierwsze objawy raka jajników |
| Autor: | Doroti 18.9.2011, 09:55 |
| Czytałam wiele na temat raka jajników, ponieważ niepokoją mnie bóle w podbrzuszu i złe samopoczucie. Proszę was o wszelkie wskazówki jak wcześniej wykryć raka jajników. | |
| Tytuł: | jak obserwować pierwsze objawy raka jajników |
| Autor: | apa 15.11.2011, 18:32 |
| właśnie wygrałam z rakiem jajnika, objawy zwłaszcza we wczesnym stadium są mało wyraziste. Bóle w podbrzuszu mogą mieć najróżniejszą przyczynę. Mój nowotwór był podstępny, markery miałam w normie i badanie usg niczego nie wykazało. Dopiero operacja i splot szczęśliwych okoliczności ocalił mi życie. Należy nie lekceważyć każdych objawów. | |
Cysta
Jajnik jest jednym z najczęstszych miejsc występowania torbieli. U kobiet atakują także ścianki pochwy, szyjkę macicy, rzadko wargi sromowe. Cysty wypełnione cieczą mogą pojawić się także w innych miejscach. Tego rodzaju schorzeniem jest np. torbiel samotna kości, powstająca głównie przy nasadach kości długich lub galaretowata torbiel ręki tworząca się w okolicach torebek stawowych i ścięgien.
Białaczka
Nazwa „białaczka” pochodzi od koloru krwi osób w zaawansowanym stadium choroby, która polega na utracie kontroli nad ilością i jakością wytwarzanych leukocytów (białych krwinek). Zmiany dotyczą leukocytów we krwi, szpiku kostnym lub układach wewnętrznych, np. śledzionie. Jest to bardzo poważna choroba, mogąca prowadzić do śmierci.